Turklerin Rumeli'ye yerlesmeye baslamalari uzerine bir yandan Bizans, ote yandan Rumeli'deki butun milletler ayaga kalkmislardi: Hiristiyanlik, Musluman tehdidi altindaydi. Turklerin istilasi durdurulmali, Avrupa ve Bizans kurtarilmaliydi. Papa 5. Urbanus girisimi ele aldi. Macar Krali Layos komutasindaki Macar, Sirp, Bulgar, Eflak, Bosna ordulari Turkler uzerine yuruduler. Bu, Turklere karsi duzenlenen ilk "Hacli Seferi"ydi.
Fakat Edirne yoresindeki Sirp Sindig'nda, 1364'de Haci İlbey'in on bin kisilik oncu birligi, asil ordusunun yetismesine vakit birakmadan bir baskinli yuz binlik Hacli ordusunu kilictan gecirdi. Sonraki uc yilda Bulgarlar Turk egemenligine boyun egdi. Sirp Sindigi savasindan yedi yil sonra, 1371'de Sirp Krali Vukas'in duzenledigi 2. Hacli ordusu da, yine Edirne yoresinde (Çimen'de) I. Murat tarafindan agir bir yenilgiye ugratildi. Turkler artik Adriyatik Denizi'ne ulasmislardi. Kisa bir sure sonra da Sofya, 1382'de Turklerin eline gecti.

"Rumeli"nin kaderini belirleyen Kosova Savasi, 1389'da, yani Turklerin Rumeli topraklarina ciktiklari 1354 yilindan 35 yil sonra gerceklesti. 3. Hacli ordusu, Kosova'da, kendisinden daha az kuvvetteki I. Murat ordusuna yenildi. I. Murat, savas alanini gezerken yarali bir Sirp askeri tarafindan oldurulmustu ama, Rumeli'de 500 yil surecek Turk egemenliginin temeli de atilmisti.

Kisa sure sonra Turkler, Tuna'ya ulastilar. I. Murat'in yerine tahta gecen Yildirim Bayezit, 1391'de Tuna'yi gecerek Eflak (Romanya) topraklarina girdi.

Turklerin Rumeli'ndeki bu hizli ilerleyisini durdurmak amaciyla, Papa 4. Bonifacius'un girisimleri sonucunda, İngiliz, Fransiz ve Almanlar basta olmak uzere hemen butun Avrupa ulkelerinden gonullulerinin olusturdugu buyuk bir Hacli Ordusu kuruldu. Macar Krali Sigismund komutasindaki 4. Hacli Ordusu, 25 Eylul 1386'da Nigbolu'da Yildirim Bayezit'in komuta ettigi Osmanli ordusu tarafindan imha edildi.

Yildirim Bayezit'in Ankara Savasi'nda Timur'a yenilmesiyle bir ara Rumeli'de duraklayan Turk ilerlemesi, Sultan I. Mehmet'in tahta cikmasindan sonra yeniden hiz kazandi. Turk akincilari Macaristan ovalarina ulasmislardi.

Avrupalilar yeni bir hacli ordusu kurdular. Sultan II. Murat, Macar Krali Yanos komutasindaki 5. Hacli Ordusu'nu, 1444'de Varna'da kilictan gecirdi. Dort yil sonra yine Yanos komutasindaki 6. Hacli Ordusu da ayni akibeti yasadi. Sultan II. Murat, tipki atasi I. Murat gibi, yine Kosova'da, 59 yil sonra 1448'de buyuk bir zafer daha kazanmisti.

Bes yil sonra, 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u ele gecirmesiyle birlikte, "Rumeli"nin fethi tamamlanmis oldu.

1364'de Sirp Sindigi ile baslayan ve 1451'de 2. Kosova Meydan Savasi ile biten alti Hacli Seferi sonunda Turkler, tum Balkanlari ellerine gecirdiler. 1354'de Bolayir'a ayak basan Turklerin, butun Balkanlari ele gecirmeleri icin bir asir yetmisti.

Turk yayilmasi bundan sonra da devam etti. 1460'da Mora, hemen ardindan Bosna ve Hersek Osmanli topraklarina katildi. 15 yil sonra, Arnavutluk ve Balkanlarin otesindeki topraklar, Bogdan ve Kirim Hanligi da Fatih Sultan Mehmet'e boyun egdi. Belgrad, Kanuni Sultan Suleyman tarafindan 1521'de ele gecirildi. Artik "Avrupa'nin fethi" baslamisti. 5 yil sonra 1526'da Kanuni'nin ordulari, Mohac'ta Macar ordularini imha etti. Budapeste teslim olmus, Orta Avrupa kapilari acilmisti. Avrupalilar artik kendi canlarinin derdine dusmuslerdi. Artik gayeleri, Turkleri Balkanlardan atmak degil, Roma ve Viyana basta olmak uzere, diger memleketleri savunabilmekti.

Ana Sayfa